През 1961 година във ВИХВП се разкрива специалност “Обществено хранене” и се приемат първите студенти. През 1962 година се сформира студентска група от третокурсници от различни специалности, които през 1965 се дипломират като първи випуск – инж. технолози по “Обществено хранене”. За временен ръководител на новосформираната специалност е натоварен доц. Антон Радоев, който преподава дисциплината “Биохимия с физиология на храненето и основи на диетичното хранене”. От 1964 г. – ръководител на катедрата е проф. Борис Ламбрев /тогава доцент/, следван от проф. П. Пеев /тогава доцент/ за периода 1978 – 1992 год. От последната година проф. Пеев напуска катедрата и преминава към катедра “Икономика”. Ръководител на катедрата от 1992 до 2000 г. е проф. Ст. Стамов, 2000 – 2001 – проф. Г. Сомов; 2002 – 2007 – проф. Й. Алексиева, 2008 – 2012 – доц. В. Терзиева, 2012 – 2014 – проф. Й. Алексиева, от 2014 - 2016 – проф. М. Баева, а от 2016 - проф. Й. Алексиева.
Специалност “Обществено хранене” съществува до 1997 година, когато на нейна база се разкрива специалността ”Туризъм” с две бакалавърски специализации: “Хранене” и “Туристическо обслужване”. Започва обучение по нов учебен план и съответни програми, по тристепенната система на обучение – бакалавър, магистър и доктор. В края на същата година, катедрата се преименува в “Хранене и туризъм”.
От 2003 год. катедрата е приета за член на ЕСА /Европейска Асоциация по Кетъринг/.
В момента колективът на катедра “Хранене и туризъм” обучава студенти по:
· ОКС “Бакалавър” – специалности “Туризъм”, “Кетъринг” и “Хотелиерство и ресторантьорство” и „Храни, хранене и диететика“.
· ОКС “Магистър” – специалности “Туризъм” и „Кетъринг“.
· ОНС “Доктор” по научната специалност 5.12 Хранителни технологии (Технология на продуктите за обществено хранене).
Членовете на катедрата провеждат курсове по следдипломна квалификация – различни форми, извършват консултации за работещи в туризма и кетъринга, организират семинари у нас и в чужбина.
Катедрата разполага с много добра база, в която се водят учебните занятия – семинарни зали и специализирани лаборатории, собствена компютърна зала, модерна учебна кухня с учебен ресторант, където студентите провеждат учебна практика. Преподавателите и студентите ползват специализирана библиотека към катедрата с книги, повечето от които са на английски и по-малка част на френски, немски, руски и български език.
За организацията и провеждането на учебния процес, а също така за подпомагане на научноизследователската работа, в катедрата работят инж. Павлина Дойкина и Таня Михайлова.